PRIMJER IZ PRAKSE: DUGOROČNA UŠTEDA U ZAŠTITI NA RADU

PREVENTIVA

Preventiva je ključni faktor u svakom poslovanju te ključni faktor same zaštite na radu!

Zaštita na radu mora biti dio procesa planiranja, organiziranja i samog izvođenja poslova.

Ukoliko provedete zaštitu na radu u samom početku planiranja i organiziranja biti će vam lakše i povoljnije provoditi ju tijekom procesa rada.

PRIMJER IZ PRAKSE

Tvrtka NN planira krenuti sa obavljanjem djelatnosti proizvodnje te malim prodajnim prostorom. U početku planira zaposliti 10 radnika. Izrađena im je potrebna dokumentacija: procjena rizika, osposobljavanje ljudi te ostala tehnička ispitivanja po potrebi. Tvrtka se počela ubrzano širiti te svakih par mjeseci zaposlila određeni broj novih radnika. Trenutno tvrtka broji 210 radnika. Kako je tvrtka zapošljavala tako je redovno provodila određene dodatne obveze iz zaštite na radu. No sve u koracima kako se i širila.

Tvrtka je provela i osiguranje svojeg prostora, materijalne imovine te radnika.

Zašto je tvrtka profitirala?

Da se poslodavac tvrtke odlučio na provođenje zaštite na radu u sadašnjem stadiju proširenja trošak bi bio daleko veći od početnog ulaganja u zaštitu na radu. Na ovaj način poslodavac si je trošak rasporedio kroz povremena plaćanja sukladno promjenama unutar tvrtke te s time tijekom poslovanja rasporedio trošak provođenja zaštite na radu (kako bi se laički reklo: manje „osjetio“ ).

Također u procesu širenja i rasta samog poslodavca postojala je i velika mogućnost dolaska inspekcije zaštite na radu te samim time i stvaranje dodatnih troškova u obliku kazni zbog ne provođenja obveza sukladno Zakonu o zaštiti na radu. //Kazne su velike(prekršajne odredbe Zakona o zaštiti na radu) te inspekcija ne uvažava isprike o „neupućenosti“ u zakone.//

Nadalje, poslodavac je proveo i navedena osiguranja. Svi znamo da će osiguravajuće kuće učiniti sve da Vam ne isplate štetu. To je opće poznato. Zaštita na radu je usko vezana sa osiguranjem. Pojedine osiguravajuće kuće uvjetuju poslodavce o provođenju određene dokumentacije iz zaštite na radu i zaštite od požara.

Primjer 1: izbio je požar zbog neispravne električne instalacije. Osiguravajuća kuća će vas prvenstveno tražiti na uvid zapisnik o ispitivanju električnih instalacija. Proveli ste isto?

Primjer 2: došlo je do eksplozije i požara zbog kemijskih štetnosti u pogonu. Proveli ste ispitivanje kemijskih štetnosti?

Primjer 3: dogodila se  ozljeda ili smrt radnika tijekom rada na stroju u pogonu? Osposobili ste radnika za rad na siguran način? Ispitali ste i izradili zapisnik o ispitivanju navedenog stroja? Omogućili ste radniku osobnu zaštitnu opremu(zaštitne kacige,zaštitne naočale, zaštitne maske, zaštitne rukavice, zaštitne cipele i ostalo po potrebi)?

Na navedeni primjer ozljede i smrti radnika uključuje se i policija i inspekcija. U ovom slučaju se ne radi samo o prekršajnoj odredbi već i mogućnosti kaznene odgovornosti.

MIKRO I MALI PODUZETNICI

No, navedeno se ne odnosi samo na srednje i velike poduzetnike. Niti samo na tvrtke sa poslovima sa posebnim uvjetima rada.

Mikro i mali poduzetnici(uredski poslovi, trgovine, caffe barovi, restorani, saloni.,itd.) također odgovaraju za neprovođenje zaštite na radu unutar tvrtke. Inspekcijski nadzori su česti u navedenim djelatnostima. Ozljede također.

Ozljeda se može dogoditi i u samom uredu: pad radnika, iščašenja,uganuća,lomovi, itd.

Sukladno članku 25 Zakona o zaštiti na radu: “ozljeda na radu i profesionalna bolest koju je radnik pretrpio obavljajući poslove za poslodavca smatra se da potječe od rada i poslodavac za nju odgovara po načelu objektivne odgovornosti.”

☝️ Dragi poslodavci, budite odgovorni, provodite zaštitu na radu te mirno i bez savjesti obavljajte svoj posao!

                                             Srdačno, NADZOR ZAŠTITE NA RADU d.o.o., dva koraka ispred inspekcije!